یکی از نمازهای واجب مسلمانان اعم از شیعه و سنی، نماز میت میباشد. نماز میت همانطور که از اسمش پیداست برای میت یا همان انسانی که مرده است خوانده میشود. در اسلام به پاکی جسم و روح انسان بسیار اهمیت داده شده است. به همین جهت غسلهای مختلف در احکام اسلامی آمده که مسلمانان در هر حالی بدن خود را پاکیزه نگه دارند و روح خود را نیز با نماز و ادعیه تعالی بخشند. پس از مرگ نیز بر جنازه انسان غسل و نماز واجب میشود تا با طهارت کامل از این سرای فانی به دیار باقی سفر کند و مشمول مغفرت و رحمت خداوند متعال قرار گیرد.
وب سایت سرای فانی در نظر دارد تا شما مخاطبین گرامی را با نماز میت و احکام آن آشنا سازد. برای مطالعه دیگر احکام مانند غسل میت و… به صفحه وبلاگ این مجموعه مراجعه نمایید.
نماز میت چه زمانی واجب میشود؟
نماز میت پس از غسل و کفن و قبل از خاکسپاری خوانده میشود. هنگامی که میت را در غسالخانه شستند و او را کفن نمودند باید بر جنازه نماز خوانده شود. نماز میت واجب کفائی میباشد. یعنی اگر یک یا چند نفر بر جنازه نماز خواندند کفایت میکند و نیاز نیست تعداد خاص یا قابل توجهی بر او نماز بگذارند. همچنین نیازی نیست که بستگان درجه یک شامل پدر و مادر، خواهر و برادر و یا همسر و فرزندان بر جنازه میت حاضر و نماز بخوانند. حتی یک نفر هم میتواند نماز را ادا کرده و وجوب آن بدینوسیله از دیگران ساقط میشود.
اگر شرایط خاص یا فراموشی باعث شود که نماز نخوانند و میت را دفن کنند واجب است در اولین فرصت بر سر مزار، نماز میت ادا شود.
قبل از ادامه این موضوع مهم خدمت شما همراه گرامی عارض میشویم که اگر برای مراسم ختم و ترحیم به دنبال گروه موسیقی ختم و ترحیم هستید و یا به بهترین مداح بهشت زهرا احتیاج داشته، و یا برای مراسم خود به مداح آذری زبان نیاز دارید، و یا اگر برای تشییع پیکر عزیز خود به دنبال گروه سنج و دمام میگردید، از اجرای دف و نی، مداح ختم خوان و یا هر نوع خدمات دیگر مطابق با سلیقه و اعتقادات و فرهنگ خود میگردید، مجموعه سرای فانی این خدمات را برای شما به بهترین شکل ممکن پوشش میدهد، برای دیدن همه ی خدمات ما، به صفحه خدمات و برای دیدن اجرای های ما به صفحه نمونه کارها مراجعه فرمایید.
آیا نماز میت واقعا نماز است؟
برخی از فقها معتقدند که نماز میت نماز نیست بلکه دعا و تکبیر است زیرا در آن سجده، رکوع، تشهد و سلام ندارد و از طرفی نیاز نیست که برای آن وضو و طهارت داشت. پس نمازی که سجده ندارد نماز نیست.
اما بسیاری از مراجع بدلیل وجوبش آن را جزو نمازهای واجب میدانند.
نماز میت چگونه و چه زمانی خوانده میشود؟
زمان خاصی در شبانه روز برای نماز میت تعیین نشده و میتوان هر زمان و با هر تعداد از نفرات حاضر آن را بجا آورد. اما چگونگی ادای آن را مفصلا توضیح خواهیم داد.
احکام نماز میت
– وضو و طهارت برای خواندن نماز لازم نیست.
– نماز را هم به صورت جماعت و هم فردی میتوان خواند اما افراد حاضر باید تمام اذکار و تکبیرها را خودشان بگویند و نمیتوانند به عهده امام جماعت بگذارند.
– علاوه بر اینکه نماز وضوی واجب ندارد میتوان با کفش هم در هر فضایی برای خواندن آن حاضر شد.
– خواندن نماز میت در مساجد مکروه میباشد.
– خواندن نماز میت بر جنازه مسلمانی که به سن شش سالگی رسیده است واجب میباشد.
– نماز میت بر جنازه کافر لازم نیست.
– یک نماز برای چند میت بصورت همزمان و یکجا کافیست.
نحوه خواندن نماز میت
ابتدا میت را رو به قبله قرار میدهیم به صورتی که سر میت سمت راست نمازگزار و پاهای میت سمت چپش باشد.
نماز گزار نیز رو به قبله ایستاده و میت جلوی او باشد. فاصله نمازگزار از میت نباید زیاد باشد.
نماز میت پنج تکبیر دارد که بعد از هر تکبیر اذکار خاص خود را باید گفت.
شهادتین نماز میت
پس از تکبیر اول شهادتین خوانده میشود:
اشهد ان لااله الا الله وحده لاشریک له و اشهد ان محمد عبده و رسوله ارسله بالحق بشیرا و نذیرا بین یدیه.
تکبیر دوم نماز میت
در تکبیر دوم صلوات مختصر یا به این مضمون گفته میشود:
اللهم صل علی محمد و آل محمد و بارک محمد و آل محمد ورحم محمدا و آل محمد کافضل ما صلیت و بارکت و ترحمت علی ابراهیم و آل ابراهیم انک حمید مجید و صل علی جمیع انبیاء و المرسلین.
تکبیر سوم نماز میت
تکبیر سوم دعا برای آمرزش و غفران مومنین و مومنات:
اللهم اغفر للمومنین و المومنات والمسلمین و المسلمات الاحیاء منهم و الاموات تابع بیننا و بینهم بالخیرات انک مجیب الدعوات انک علی کل شیء قدیر.
تکبیر چهارم نماز میت
در تکبیر چهارم دعای آمرزش برای میتی که نماز بر او خوانده میشود:
اللهم ان هذا عبدک و بن عبدک وبن امتک و نزل بک و انت خیر منزول به. اللهم انا لا نعلم منه الا خیرا و انت اعلم به منا. اللهم ان کان محسنا فزد فی احسانه و ان کان مسیاء فتجاوز عنه واغفر له. اللهم اجعله عندک فی اعلی علیین و اخلف علی اهله فی الغابرین و ارحمه برحمتک یا ارحم الراحمین.
تکبیر پنجم نماز میت
با تکبیر پنجم نماز پایان میابد. در میان اهل سنت تکبیر پنجم را نمیگویند و در همان مرحله چهارم با سلام دادن نماز را به پایان میرسانند.